Monday, 2 September 2013

Temuduga Eksesais Konstabel Polis Wanita 2013

Assalamualaikum..

Ok ketika aku taip entry ni, aku baru je balik dari temuduga Konstabel Polis di Kem PGA Bukit Galing, Kuantan, Pahang. Hari ni bersamaan 2 September 2013 hari pembuka kepada temuduga polis wanita seluruh negara. Jadi, disebabkan ramai member-member aku yang duk tanya tak putus-putus dari pagi tadi so aku rasa baik aku update kat blog so aku boleh tolong kawan-kawan yang bakal menjalani temuduga nanti.

Tolong study!!! Haa..kenapa aku bold kan, sebab banyak benda korang kena tau pasal polis, setiap orang ade soalan sama atau lain sikit. Aku da jalani ujian fizikal pada 23 Jun 2013 dan hari ni orang kata penentu dapat ke tak..dan ko dapat tak rekrut nanti..Pagi tadi, aku orang yang ketiga ditemuduga padahal datang lambat, tak tau sebab apa..maybe tengok rekod korang dalam ujian fizikal.

PROTOCOL

Ketuk, bukak pintu dan bila dah masuk sikit, berhenti kejap cakap la kuat "Assalamualaikum tuan, puan".
Ok, lepas tu korang terus jalan dan pastikan jangan jalan lenggang kangkung, jalan tegap dan nampak bersemangat (jarak pintu dengan penemuduga agak jauh) Sampai dekat para penemuduga, sila berhenti dan cakap contohnya aku: "Assalamualaikum tuan, puan..saya Sarah Liyana Suhaimi lapor hadir hari ni untuk jawatan konstabel wanita..sedia untuk ditemuduga tuan."
Selagi pegawai tak suruh korang duduk, jangan duduk ye. Ikut arahan.

SOALAN YANG DITANYA

Penemuduga ade 3 orang. Dua orang lelaki sorang perempuan. Bagi aku penemuduga perempuan sangat friendly dan ramah-mesra. Sebab beliau orang pertama yang soal aku so nebes tu kurang sikit. Ni soalan yang aku dapat tapi tak semestinya sume orang sama, tapi better la korang study dulu sebelum interview.

1) Siapakah ketua polis negara

2) Siapakah ketua polis negeri anda

3) Namakan jabatan yang ada dalam polis. Macam aku tadi, dia suruh aku namakan 4 je, tapi polis ade 8 jabatan, ni memang soalan femes, kawan sebelah pun dia dapat soalan ni juga. Kalau korang ingat nama pengarah setiap jabatan memang best la, tapi aku tak ingat..hehe

4) Namakan 2 menteri wanita dalam negara

5) Kenapa anda ingin memasuki polis, adakah anda bersedia untuk berdepan cemuhan masyarakat. (yang ni korang cite la sungguh-sungguh, kalau boleh jangan diam banyak, masa ni pegawai nak tengok korang betul-betul nak ke tak)

6) Sila sebutkan rukun sembahyang dan bacakan salah 1 niat solat antara 5 waktu bersama terjemahan sekali. (nampak senang tapi bila korang duk kat dalam tu, niat solat pun jadi blur, padahal buat hari-hari..nebes punya pasal..hihihi p;)

7) Kalau korang keje, maybe dia tanya sal keje korang, dan dia relate pasal jenayah. Contoh aku tadi: bila anda tengok suasana di uiam ade tak pelajar melakukan jenayah ataupun salah laku? ni sebab aku keje uiam, so dia suruh aku cite pasal perangai pelajar. Kalau korang tak keje maybe dia tanya soalan lain.

Sebenarnya, kalau ikutkan result temuduga dapat tau terus tapi aku dengar daripada pegawai lain, dorang nak buat penapisan lagi selepas temuduga, sape yang ade rezeki insya Allah la dapat. Kalau korang ade family yang keje polis tu mungkin ade peluang besar nak dapat.

Result temuduga akan tau melalui surat oleh Unit Pengambilan Bukit Aman. Result ni jugak takkan dipamerkan di Portal PDRM.

Last sekali, kepada korang yang bakal menjalani temuduga, aku ucapkan gudluck dan harap pengalaman aku dalam temuduga ni dapat membantu korang serba sedikit. Usaha dan tawakal. Kalau nak tanya ke tak faham sila tinggalkan komen, tq ;)


**Tengah tunggu keputusan temuduga lain pada bulan ni.



68 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum.. hai.. tahniah yee.. n gud luck.. sy senasib mcm awak tp sy belum lg buat ujian fizikal.. baru nak pergi interview bulan 10 ni... hope success.. mcm mana perasaan lepas kene interview.. msti lega rasanya kan...

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam..ohh gudluck utk awk ujian fizikal nanti..aah lega rasa..da usaha..twakal la pasni..hehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah.. tq ye... hope sangat dapat.. wlaupn masa belajar amek kos IT, tp minat jugak polis.. zaman skola dlu tak dapat nak join, sbb da full... amatlah rugi.. lepas interview nanti, die terus buat ujian fizikal ke?

      Delete
    2. ehh xla..dah lepas ujian fizikal baru tunggu untuk temuduga akhir..

      Delete
  4. saya ni banyak tanya awak plak kan.. eheheh.. sorry yee... sy ni mmg suka bertanya.. so, just datang untuk buat ujian fizikal dlu la yee?? sebab, sy dpt surat panggilan temuduga tau, xde plak die cakap buat ujian fizikal.. tu yang confuse.. masa belajar dlu, ada dapat call dari polis cheras suruh amek surat buat ujian fizikal.. tapi saya tak pergi sebab tengah exam.. ni dapat call lg.. so, nanti masa ujian fizikal nanti, apa jer die suruh buat ekk??

    ReplyDelete
  5. sorry sarah.. susah kan awk jer untuk jawab soalan saya ni :)

    ReplyDelete
  6. ehh yeke..slalu sy dgr lepas je ujian fizikal bari temuduga..tapi tak tau la tu..xpe tanya je..sy mmg niat update kat blog ni sbb nak tolong kwn2 lain..kwn2 sy yg mintak tolong cite balik pengalaman..ujian fizikal mula2 bmi, lps tu kalau lepas baru la de ujian kawad, jalan, lompat bintang..pumping..ade org kena buat sume..tapi mcm sy sikit je..ikut pegawai yg incharged kita..

    ReplyDelete
  7. bmi??? kene lebih or kurang... tinggi sy x la tggi mana pn... berat pn, bole than lah... kene kawad kaki plak dah... klau mcm awk, apa jer ujian fizikalnya???

    ReplyDelete
  8. bmi..cukup syarat..normally 19 ke atas..sy kena jalan kaki, kawad..bagi command kawad sekali..lompat bintang..pumping..ade org kena berlari keliling dewan..kena nyanyi..nasib la nanti..hehehee

    ReplyDelete
  9. hah?? smpai gitu skli.. Ya Allah... seramnya dengar... haha... xpe, i can do it... dan sy harap awk jugak akan berjaya... tq sgt2 sebab banyak bg info pd sy ttng ni.. kalau tak sy tak tahu nak tya sape..

    ReplyDelete
  10. yup..takpe tanya je..sy niat kalau tolong org..mane tau rezeki sy akan dtg ade kan..bley je..setakat nyanyi..buat je slamber..polis lg suka kalau kita berani..gudluck..hehe

    ReplyDelete
  11. salam,nk tnye ni.sye pon akn ditemuduga pada 1/10 ni..nk tnye xde ujian bertulis ker?after interview ade x die wat medical checkup terus? lps ni the next level ape lak?

    ReplyDelete
  12. xde pun ujian bertulis..lepas interview balik je trus..medical check up buat kalau dpt surat nt..xde da..interview ni last sebelum.masuk polis..

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum.. hai sara, ape kabar? urm.. dah dapat surat blm? hope awk dpt la yee.. lg 2 minggu lg sy nk pergi interview, rasa berdebar pulak jantung ni.. menghitung hari lg.. nti kan, masa dah masuk blik interview tu, nk ckp ape jer? betul ke, meja antara penemuduga tu jauh dengan kite??

    ReplyDelete
  14. salam sis . .naa tanye . .gambar yg 6 keping tuh mmg dye amik semua kea??

    ReplyDelete
  15. gadis desa: waalaikumsalam..sory lambat reply..blom la awk..sy tawakal je ade rezeki insya Allah dapat kan..ermm nak cakap ape je..maksud?? aah meja jauh..awk kena jalan..masa tu dia nak tengok cara kita jalan..

    ReplyDelete
  16. minaksenget: waalaikumsalam..tak amik pun ase masa sis pegi aritu.tapi bawak je ok..

    ReplyDelete
  17. asalam sara :) tnya sikit.. dokumen yg meka mnta tu , senarai nama ibubapa dan adik brdik tu, just taip sndri or nak copy ic meka? trasa confusing :D

    ReplyDelete
  18. waalaikumsalam..tulis sendiri je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  19. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  20. saya sudah lepas untuk check fizikal... skrg kena tgu intrvw lak bln 10 nih.... entah mcm mana la nanti...

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum sara.. ape kabar? mcm mana, dpt x panggilan tu? semalam sy da buat ujian fizikal.. mcm2 dieowg suh buatkan.. sakit2 bdan ni.. then, sy dpt interview next week.. agk2 soalan die sama x mcm soalan awk ni? tkutlah..

    ReplyDelete
  22. Sy hadir tebiu d ipd kuala muda..

    ni soklan yg dtnya kat saya

    1. apa yg kamu tahu ttg PDRM (juz stori dgn mulakan ayat "sy ada review tentang PDRM..pastu cite la apa yg tahu"
    2.haiwan dalam PDRM (anjing dan kuda)
    3. 3 contoh jenayah (merogol,merompak dan membunuh)
    4. peranan PDRM ( jwb yg berkaitan konst wanita : mengiringi penjenayah wanita dan kanak, menjalankan tugas pemeriksaan ke atas wanita dan kanak-kanak)
    5. tema hari merdeka (Malaysiaku berdaulat , Tanah tumpahnya darahku)

    calon pertama dan terakhir kena baca doa tau..so get ready..dan gud luck

    ReplyDelete
  23. gadis desa: waalaikumsalam..sihat..tak tau la..dgr cite lepas raya haji..saya pun tak pasti...so arap awk dapat ye..

    ReplyDelete
  24. cik erna: tahniah dapat jawab sume..hope awk dapat nanti..tq berkongsi kat sini..nanti kwn lain boleh tengok kan..;)

    ReplyDelete
  25. salam akak sarah , pnggilan seterusnya dah dpt x?? kak sara dah dpt kn ujian lisan tuh ari?

    ReplyDelete
  26. dah lama da..result je xtau..huhu

    ReplyDelete
  27. Hai sara..awk dh dpt,surat x,lps intrvie ritu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xdpt pn..lme jgk tgu ni..ad k xad.

      Delete
    2. Xdpt lg..tp mmber kt johor dh

      Delete
  28. xdapat..kena reject agaknya..huhu

    ReplyDelete
  29. Salam.. minat polis yea.. insha Allah klu da.lepas tu nt dpggil medical..

    ReplyDelete
  30. Ble nk kne pngil intrview lme dh..bln 9..

    ReplyDelete
  31. bile nak kuar keputusan inteview ni?lama sangat dah tunggu..hihi

    ReplyDelete
  32. hi, kita interview tarikh dan tempat yang sama lah. hehe. dapat ke next step? :)

    ReplyDelete
  33. salam sy nk tnye jgk.. tp sy bru je mhon melalui SPA
    umo bru 18 hihi.. sy tgk rmai dh g tmuduga.. tp nme sy xdak pulak..
    kalau sy terplih, saya di beritahu cara macam mana erk ??
    hehe maaf lah soalan aneh2..
    mmg xda pgalaman lansung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam adik..bagusla ade niat nak apply polis umur 18 ni..dia akan panggil surat untuk ujian fizikal dulu..pastu kalau lulus baru pegi next stages..;)

      Delete
  34. salam , sis , nk tnye sket ,taw xklo pas ujian lisan tu , bile dpt result dy eh smda kita dpt pergi ke nest step ke tdk ? curious plak rsenye , hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang nie dah keluar dah arahan untuk medical check up..

      Delete
    2. aah sama macam jawapan miss aien..tq ;)

      Delete
  35. Salam. Saya baru nak pergi interview minggu depan. Pakaian apa yang sesuai tuk interview yer? saya rasa selesa pakai baju kurung boleh tak?

    ReplyDelete
  36. sorry lambat..memang pakai baju kurunglebih baik

    ReplyDelete
  37. agak agak berapa soalan dia orang akan tanya?

    ReplyDelete
  38. slm dear..hi..saya baru je nak interview next week 15.2 untuk jawatan sarjan wanita..tapi saya risau sket mata saya ni mcm lately ni dah mcm rabun sket..sape ada pengalaman diorang check mata mcm mane?agak agak if pakai lens kantoi x?hehehe..

    ReplyDelete
  39. malathi: terpulang pada penemuduga

    ReplyDelete
  40. nurdiyana: hai dear..sy rasa awk cuba je dulu..tapi mostly..dia mmg check detail..

    ReplyDelete
  41. sy intrbiu ai ni...bru abes...die dpt result tros ni...kecundang la mybe over confident suara trtinggi lak td kot.. :p

    ReplyDelete
  42. takpela cuba lagi..walaupun kita rasa boleh jawab dan confident..kalau dah takdirnya Allah belum bagi rezeki..mungkin rezeki kat tempat lain.. ;)

    ReplyDelete
  43. salam..sorry nk tny..kalau da dpt temuduga tu..keputusan brp lama kena tggu ye?
    dan kalau da masuk latihan polis...mmg tak boleh keluar or cuti langsung ke? sbb sy nak kawen dlm masa bln 5..takut-takut klu dpt masuk polis n latihan tu...ermmm..hampa lah

    ReplyDelete
  44. kak sara,sya bru dpt surat td,dlm 2 dia tlis eksesais pengambilan knstbel skarelawan smpanan polis,dia suruh sya hdir dri 9.3.14 ni n bwk pkaian skan,that mean ni ujian fzikal ka

    ReplyDelete
  45. yuki: kalau mcm tu kena tangguh kawin..mcm kawan2 sy buat..tapi tu la problem kalau pmpuan ni..

    ReplyDelete
  46. suriati: good luck ye..sorry lambat reply

    ReplyDelete
  47. sy dha ujian fizikal bulan 9 tahun lepas...
    untuk ujian lisan pula tak tau bila untuk di panggil..

    ReplyDelete
  48. hi sarah :) saya pun baru minggu lepas dapat surat dari bukit aman, terus ujian fizikal & temuduga lak tuh. .. huhu baca sara punya citer ni aduhh rasa mcm esok jew temuduga tu. .. tangan pun tengah sejuk ni. .. hahahah nebes nyer :( mata pun masalah huhu. .. harap2 lepas :)

    ReplyDelete
  49. hi sarah, minggu lepas sy dpt surat ujian fizikal dan temuduga sekali pd 1 jun 2014... cemas pla sy rasa... huhuhu... pd masa 2 maw pakai baju sukan ka baju formal? doakn sy lepas...

    ReplyDelete
  50. salam sarah...sy prgi ujian fizikal taun lepas...bru semalam sert smpai lapor diri untuk tmuduga plak..mmg ambil masa lama ea??? sbb sy pon sbnarnya da lupa da psl polis ni sbb dr spm mnx xpnh dpt..taun lpas last sy apply bru dpt pggil ujin fizikal...tmudga 5/10... wlupon lam lgi..tp cuak pon ade rasa ni... ;)

    ReplyDelete
  51. sama la kita..thun lpas intrview blan 10 bru nk temuduga

    ReplyDelete
  52. hii Ms. Sara..tQ 4 de info..sngt membntu.. :D

    ReplyDelete
  53. thank 4 informasi..
    saye akan menduduki temuduga pd 11/10/14 ni..
    doakan saye.. :)

    ReplyDelete
  54. Hello.. Nak minta tips ni.. saya temuduga konstabel lelaki 27 oktober 2014 ni kat pulapol sabah.. nak tanya, soalan apa yang diorang selalu tanya mengenai pdrm, sebab ada cakap slalu tukar2 soalan. dengan ujian lisan tu bila...? time sebelum atau selepas temuduga..? result ada yang cakap petang lepas temuduga dapat result.. nak info...thanks..

    ReplyDelete